Turritopsis – the worldwide silent invasion

Conform dexonline.ro, meduzele sunt animale marine din increngatura celenteratelor, cu corpul gelatinos, transparent, in forma de ciuperca.

Meduzele mor, de obicei, dupa ce se inmultesc. Insa o anumita specie de meduze, Turritopsis, este capabila ca dupa atingerea stadiului de maturitate sexuala si reproducere, sa revina la o stare de imaturitate sexuala si sa fie astfel capabila sa intinereasca. Teoretic acest ciclu poate fi repetat la infinit facand aceasta specie nemuritoare din punct de vedere biologic. Vietatea de 4-5 milimetri este singura fiinta in stare de acest lucru.

Turritopsis traieste in apele calde tropicale dar este posibil sa fie raspandita in toate colturile oceanelor atunci cand apa de balast a navelor este aruncata in porturi. Are peretii corpului subtiri iar stomacul rosiatic, luminos si mare are o forma de cruce in sectiune transversala. Exemplarele tinere au doar opt tentacule de-a lungul marginii, adultii au 80-90 de tentacule.

turritopsis

Oualele fecundate se dezvolta in stomac apoi sunt plantate in colonii de tip „polip” in nisip de unde eclozeaza in 2 zile. Devin mature sexual dupa cateva saptamani, durata depinzand de temperatura apei. Imortalitatea vine de la faptul ca periodic umbrela se intoarce pe dos iar sectiunea din mijloc si tentaculele sunt reabsorbite. Apoi meduza isi reia ciclul de dezvoltare. Totusi, daca centrul nervos este detasat de restul corpului..

Mai jos, un filmulet realizat la acvariul din Munchen, Germania. Meduzele din film sunt totusi normale.

Sursele informatiilor scrise: realitatea.net si wikipedia.org. Filmul: arhiva personala.

Anunțuri

Un răspuns

  1. […] Pentru un alt film realizat la acvariul din Munchen, urmati acest link. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: