Quattro. Audi Quattro.

In 1980, Audi a prezentat primul sau model dotat cu sistem quattro si a initiat, prin victoriile sale in cursele de raliuri, o noua etapa in istoria tractiunii. Fiecare al patrulea client Audi cumpara un model bazat pe sistemul de tractiune quattro.

Ce este sistemul quattro si cum functioneaza? Quattro este un sistem de tractiune integrala permanenta care ofera mai multa mobilitate, siguranta si placere in timpul conducerii masinii, in orice conditii de drum (spun cei de la Audi). Principiul de functionare este simplu: patru roti motrice, actionate de blocul motor (in loc de doua in fata sau in spate) permit o accelerare optima si un nivel ridicat de manevrabilitate. In acelasi timp, in functie de drum si de situatie, sistemul quattro transmite forta de tractiune pe puntea spate sau pe puntea fata. In special pe portiuni de drum alunecoase, sistemul asigura o tractiune sporita si o deplasare mai sigura – chiar si in situatiile in care masinile cu doar doua roti motrice nu mai pot inainta.

Sistemul quattro imparte in functie de necesitate intre 33% si 66% din forta de tractiune pe una din punti – fata sau spate. Daca, de exemplu, tractiunea este mai buna pe puntea fata decat pe puntea spate, atunci 60% din forta de tractiune este distribuita puntii fata, restul celei din spate. Daca tractiunea pe puntea fata scade si, in schimb, creste tractiunea pe puntea spate, distributia fortei de tractiune se inverseaza.

Gandindu-ma la exemple de utilizare eficienta a tractiunii integrale, vad intrarea pe o portiune cu zapada, caz in care aderenta scade si atunci puntea spate aflata inca sa zicem pe pietris impinge masina, urmata de iesirea de pe zapada, caz in care aderenta e mult mai mare pe pietris si atunci puntea fata trage masina. Similar pentru situatii zapada-gheata. Sau asfalt-ulei.

Ce mai spune Audi: tehnologia inovatoare quattro reprezinta un avantaj evident in privinta tractiunii, acceleratiei, vitezei in curbe si a deplasarii pe drum drept, oferind in plus o siguranta activa sporita. Pentru ca toate cele patru roti sunt motrice, masina este deosebit de sigura la manevrare, chiar si in conditii meteorologice nefavorabile si in conditii de drum diferite.

Cum va dezvolta Audi in viitor sistemul quattro? Lucrand la un sistem quattro cu diferential sport reglat electronic asa incat sa distribuie forta de tractiune in mod variabil intre cele doua roti din spate, prevenindu-se astfel subvirarea in cazul conducerii rapide in curbe si schimbarea centrului de greutate prin stabilizarea masinii. Lucru care va duce la o accelerare marita in curbe si o reducere semnificativa a sarcinilor soferului.

Un site recomandat: audi100ani.ro. Si o reclama beton:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: