Esti ceea ce bei

Comentariile de pe YouTube spun ca Dorna ar avea cele mai tari reclame la apa minerala, ca ar fi si cea mai buna apa minerala din Romania, cert este ca masina de marketing a Coca-Cola isi face datoria cu prisosinta. Reclama exprima reactii, atitudine, ritm, mesaje. Consistenta o aduce insa produsul, apa minerala cunoscuta inca din secolul al XV-lea.

Prima referinta scrisa despre Dorna dateaza din 1410, de pe vremea domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun. Scris pe piele cu litere chirilice, documentul este pastrat si astazi la Muzeul de Istorie din Bucuresti si atesta donarea Izvorului Rece ce apartinea satului Cosa din Muntii Suhard, Manastirii Sucevita. In 1752 apare prima mentiune scrisa asupra Izvorului Alb iar 40 de ani mai tarziu medicul si istoricul francez Belsazar Haquet scria despre apa minerala gasita in Carpati „am baut-o eu insumi de cateva ori si a avut doar efecte pozitive asupra mea”.

In 1806 apa minerala din regiunea Dornei a fost imbuteliata prima data de catre doctorul galez Ignatz Pluschk pentru a fi trimisa la Viena si Odessa. Evenimentul marcheaza si prima analiza fizico-chimica a apei in 1808. Franz Iosif I, imparatul Imperiului Austro-Ungar scria in memoriile sale despre Dorna ca despre cea mai buna apa din regiune.

Din 1923 apa minerala naturala a inceput sa fie apa imbuteliata pentru locuitorii din Vatra Dornei si mai tarziu pentru intreaga tara. In 1989 compania Dorna Apemin este lider de piata cu 33% din consumul national de apa minerala. Vanzarile inseamna 315 milioane de litri pe an. Compania este cumparata in 2002 de Coca-Cola HBC, reprezentantul Coca-Cola in Romania.

In 2003 a fost lansata prima campanie Dorna sub sloganul „Esti 70% apa, esti ceea ce bei”. Ultima campanie, din 2009, cea din reclama de mai jos, dezvaluie ca natura si orasul nu sunt in antiteza ci in simbioza. Calatoria a doi tineri care imprumuta elemente caracteristice naturii si orasului in cautarea celuilalt ia sfarsit in momentul culminant: nasterea Dorna.


Surse: YouTube, dorna.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: