Dupa 40 de ani

In 1921 un inginer german, Max Braun punea bazele unui mic atelier de produse electronice in Frankfurt pe Main. Cum perioada respectiva a cunoscut o explozie a radioului, specializarea atelierului era in componente pentru aparate radio. Aproape 30 de ani mai tarziu, in 1950, un medic stomatolog din cealalta parte a lumii crea prima periuta de dinti sub marca Oral-B. Modelul creat se numea Oral-B 60 dupa numarul firelor de nylon incluse.

Afacerea medicului Robert Hutson din California s-a extins rapid, de la afacere de familie, derulata in casa si portbagajul masinii cu care ducea periutele la posta pentru a le expedia clientilor, la un business solid care pana la sfarsitul anilor 70 exporta produsele in Europa, America Latina si Asia. Mai mult, periutele Oral-B au fost primele care au ajuns pe luna odata cu misiunea Apollo 11.

Intre timp, Braun crease un prototip de periuta de dinti electrica, numita „Mayadent” (1963), care simula miscarile unei periute normale. Produsul a fost initial unul de nisa, avand o raspandire redusa in primii ani. Orizontul s-a schimbat in 1967 cand Gillette a cumparat Braun care ajunsese deja unul dintre producatorii de top de aparatura electrocasnica mica. Din acest moment Braun a beneficiat de motorul de marketing al Gillette care a promovat si acest tip de produs. Insa abia in 1978 nisa a fost dezvoltata suficient incat produsul sa ajunga la productie de masa.

In 1984 Gillette a cumparat si Oral-B punandu-si serios amprenta pe acest segment de produse prin investitii masive in tehnologie si marketing. Acesta din urma a propulsat Oral-B in topul vanzarilor din Statele Unite si nu numai lansand prima periuta pentru copii sub licenta Star Wars in 1984. In acelasi an Braun, divizie separata a Gillette creeaza prima periuta electrica cu miscari pe 3 axe.

Ceea ce era de asteptat s-a intamplat in 1987 cand a fost lansata prima periuta in colaborare Braun si Oral-B, marcand un nou inceput de business. De aici marketingul si-a spus cuvantul ducand plasand Oral-B ca sub-brand al Braun si cucerind efectiv lumea cu produsele lor. Din 2001, capetele periutelor de dinti ii au pe Mickey Mouse, Winnie-the-Pooh si pe Buzz Lightyear prin semnarea unui nou acord cu Disney. Restul e business modern.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: