Extindere? Da, dar unde?

Scriam intr-un articol recent ca atunci cand esti mic te bati cu cei mici, cand esti mare te bati cu cei mari. Dar indiferent de dimensiune vrei sa fii si mai mare. Astazi vorbim despre cei mari care sunt in top, aproape de neatins, care au o reputatie solida si piete de desfacere mature, adica venituri plafonate. Ce este de facut? Caci actionarii vor mai multi bani. Raspunsul este extindere. Iar variantele sunt doua: pe verticala sau pe orizontala.

In primul caz se cumpara ori furnizorul, ori distribuitorul. Asa incat banii care ar fi ramas partenerului din aval sau din amonte ca profit sa apara acum in conturile companiei care cumpara. Practic elimina un intermediar prin inghitirea lui.

In al doilea caz extinderea se face prin patrunderea in zone geografice noi sau in alte industrii, de regula complementare. Cruciala pentru succesul afacerii in noua zona sau industrie este reputatia firmei pentru ca odata ce cumparatorii au incredere in companie si produsele ei, dezvoltarea devine mai facila.

Un astfel de exemplu este Dell care tocmai a achizitionat Perot Systems, firma care in Romania este cunoscuta mai mult datorita car-kit-urilor sale. Perot este insa in multe tari un furnizor general acceptat in industria medicala si in zonele guvernamentale iar trecerea lui in portofoliul Dell da acestuia din urma o bula mare de oxigen in ceea ce priveste vanzarile catre sectorul public unde vanzarile de echipamente IT ale lui Dell sunt aproape blocate. La randul lor produsele Perot vor beneficia de reputatia Dell si probabil vor cunoaste o crestere a cotei de piata iar in final banii, profitul si market-share-ul raman la Dell.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: